DeDrontenaar.nl

Donderdag, 2 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aat de Jonge: „Oostelijk Flevoland is niet aangelegd om onderdeel uit te maken van de Randstad"

Aat de Jonge: „Oostelijk Flevoland is niet aangelegd om onderdeel uit te maken van de Randstad
Burgemeester Aat de Jonge.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De vrijage van de gemeente Dronten met de Regio Zwolle staat volgens scheidend burgemeester Aat de Jonge helemaal los van een (nieuwe) provinciale indeling. „Grenzen bestaan eigenlijk niet meer", aldus De Jonge.

U hebt altijd een groot enthousiasme voor de regio Zwolle uitgestraald. De Drontenaren vinden dat de nieuwe burgemeester zich meer op Lelystad en de rest van Flevoland moet richten. Reageer daar eens op.
Aat de Jonge: „De regio Zwolle heeft niets te maken met de herindeling op provinciaal niveau die er volgens mij moet komen. Ik was voor splitsen van Flevoland: een deel naar Noord-Holland en een deel naar Overijssel/Gelderland. Daarbinnen heb je stedelijke regio’s: rondom Arhem/Nijmegen, rondom Deventer, Twente en rondom Zwolle. Dat inwoners of agrariërs die regio Zwolle niet zo zien, dat snap ik wel. Waarom Dronten daar toch een bijdrage aan moeten leveren, is het kenniscentrum dat wij hier hebben op agrarisch gebied.”

Dat hoeft toch niet persé in Zwolle, dat kan toch ook in Flevoland?
„Het is niet alléén Zwolle, het is ook Flevoland. Dronten ligt nu eenmaal op dat scheidsvlak van oost en west. Natuurlijk moeten we fatsoenlijk en netjes samenwerken met Lelystad, maar Oostelijk Flevoland is in ieder geval niet aangelegd om onderdeel uit te maken van de Randstad, dat lijkt me evident. Grenzen bestaan eigenlijk niet meer. Vraagstukken zijn allemaal grensoverschrijdend. Dus je kunt je nooit veroorloven - wat deze provincie wel doet - te veel naar binnen te kijken en te weinig de samenwerking over de grenzen heen op te zoeken.”

Burgemeester Dronten