DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aat de Jonge: „Er lijkt mij niets ergers dan een neutrale burgemeester”

Aat de Jonge: „Er lijkt mij niets ergers dan een neutrale burgemeester”
Burgemeester Aat de Jonge.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Aat de Jonge is tijdens zijn 14 jaar in Dronten beslist geen kleurloze burgemeester geweest. Volgens hem moet een burgemeester de grenzen van het debat opzoeken.

De gemeentelijke enquête onder de bevolking waarin wordt gevraagd naar de eigenschappen van de nieuwe burgemeester is afgesloten. Wat hebt u ingevuld?
„Niets, mijn vrouw ook niet denk ik.”

Wat zou de nieuwe burgemeester voor eigenschappen moeten hebben?
(lachend) „Als hij veel op mij lijkt denk ik dat het wel een aardige meneer of mevrouw is.”

Dat is precies wat wij onze lezers hebben gevraagd: moet de nieuwe man of vrouw op Aat de Jonge lijken? Op de vraag of de nieuwe burgemeester net als u een ‘stevig eigen willetje’ moet hebben werd heel verdeeld gereageerd. Wat zegt u dat?
„Dat zegt mij niet zo veel.”

Moet een burgemeester een ‘stevig eigen willetje’ hebben?

„Een burgemeester moet een visie hebben op waar het naartoe moet gaan met de gemeente. En die visie moet stevig zijn, je hebt niets aan mensen met een slappe visie. Er wordt wel eens gezegd dat een burgemeester neutraal moet zijn. Er lijkt mij niets ergers dan een neutrale burgemeester, die niet weet wat hij wil, die met alle winden meewaait en met iedereen vrienden wil blijven. Dat werkt niet. Een burgemeester moet karaktervol zijn, herkenbaar zijn, profiel hebben, daarvoor staan en aan het debat meedoen. En dat alles binnen een democratische context.”

Moet een burgemeester dan ook af en toe controversieel willen zijn?
„Jazeker, absoluut. Hij moet de grenzen van het debat opzoeken, hij moet ook wel eens een keer iets roepen waarin mensen zich niet herkennen. Het ergste is als er geen debat is, als er geen gedachtenwisseling is. Daar gaat het om in een democratie of in een organisatie.”

En daar heeft een burgemeester een voortrekkersrol in?
„Ja, die moet daarin voorop gaan. Dat wordt je niet door iedereen in dank afgenomen, maar dat hoeft ook niet. Het is fijn als mensen het met je eens zijn, maar het is misschien wel fijner als ze het niet met je eens zijn. Tenminste: als je dat dan ook hoort en je het er over kan hebben.”

Burgemeester Dronten