DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aanwonenden teleurgesteld na overleg over omlegging De Zuid: „Helemaal niks opgeleverd”

Aanwonenden teleurgesteld na overleg over omlegging De Zuid: „Helemaal niks opgeleverd”
Oranje: de huidige weg. Rood: het plan van de gemeente. Blauw: het plan van De Zuid 1 tot en met 11.
Foto: Google Maps
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Het heeft helemaal niks opgeleverd, zoals gebruikelijk”, zegt Rinus van Heel, bewoner van De Zuid, over de informatiebijeenkomst van de gemeente Dronten over de omlegging van de weg. De gemeente wil De Zuid nog steeds tussen de Open Hof en het Ichthus College in leggen. De aanwonenden blijven het daarmee hartgrondig oneens.

Het plan van de gemeente kost 2,6 miljoen euro. Van de politieke partijen in de gemeenteraad is niemand het ermee eens. Daarom verwacht de aanwonende, die zegt te spreken namens alle bewoners van De Zuid 1 tot en met 11, niet dat de politiek er vóór de gemeenteraadsverkiezingen haar vingers aan gaat branden: „Zeker omdat er zoveel geld in omgaat.”

Volgens Rinus van Heel worden er inmiddels al wel voorbereidende werkzaamheden verricht: „Je ziet allerlei metingen, graafwerkzaamheden en ze lopen te fotograferen. Ze zijn er al druk mee bezig en op een gegeven moment gaat het gewoon gebeuren.”

Twee plannen

De gemeente belegde deze week een informatiebijeenkomst in de Open Hof. Projectleider Huib Bliek kon door ziekte niet aanwezig zijn. Zijn invaller presenteerde volgens de heer Van Heel twee plannen, waarbij de voorkeur van de gemeente nog steeds uitgaat naar het verleggen van de weg naar de andere kant van de Open Hof.

Als tweede mogelijkheid zou zijn genoemd het aanpassen van de huidige situatie. Daarbij zou De Zuid iets opschuiven richting Open Hof en zou er een verbreed fietspad aan de westelijke kant komen, voor de woningen langs. Dit alternatief heeft echter niet de prioriteit van de gemeente Dronten.

Jupiterweg

De bewoners van De Zuid vinden het gemeentelijke plan helemaal niks. Zij zijn bang voor het licht van de koplampen in hun woningen. Hun voorstel is om de nieuwe weg zuidelijker te leggen: via de huidige Jupiterweg en de Copernicuslaan.

Die oplossing zou volgens de aanwonenden ook het best passen in de toekomstige plannen, waarbij het terrein van het Ichthus College gebruikt gaat worden voor woningbouw. De verhuizing van het Ichthus College naar de stationsomgeving staat gepland voor over 20 jaar.

Toezeggingen

„Er zou van ons voorstel een tekening gemaakt worden en een onafhankelijk bureau zou er een onderzoek naar doen. Dat is ons toegezegd, maar maandagavond wist de gemeente opeens van niets”, klaagt Rinus van Heel.

Hij vond het daarom opmerkelijk dat bewoners en bedrijven van het zuidelijke deel van de Copernicuslaan opeens waren uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst. Zij krijgen alleen iets met de omlegging te maken als de weg wodt omgelegd via de Jupiterweg.

Dossier omleggen De Zuid