DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aan een ontruiming van Defqon of Lowlands ‘moet je maar niet denken’

Aan een ontruiming van Defqon of Lowlands ‘moet je maar niet denken’
Harry Dijksma (links) en Aat de Jonge bij de Spijkweg.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De stuurgroep die zich onder leiding van de gemeenten Dronten en Elburg gaat buigen over de verkeersafwikkeling van festivals als Lowlands, Defqon en Opwekking, moet zich ook bezighouden met de hulpdiensten en met de veiligheid.

Een snelle doorstroming is volgens Harry Dijksma, waarnemend burgemeester van Elburg, van belang: „Maar we moeten ook garanderen dat het veilig is.” Veiligheid en doorstroming hebben ook met elkaar te maken, want bij Lowlands kwam het verkeer in augustus onder andere vast te staan door drie ongelukken.

Calamiteiten

De gemeente Dronten constateerde dit voorjaar in haar verkeers- en vervoersplan al dat de situatie rond Lowland problematisch is als er ongelukken of calamiteiten gebeuren.

Burgemeester Aat de Jonge: „Er zijn calamiteitenroutes. Die voldoen, die zijn toereikend, maar we leven in een andere tijd en we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Dus we moeten kijken of wat we nu hebben bedacht toekomstbestendig is.”

Evacuatie

De Jonge constateert dat een eventuele ontruiming een heel apart vraagstuk is: „Er liggen draaiboeken voor, maar je kunt niet ‘eventjes’ 60.000 man evacueren. Je moet er natuurlijk wel aan denken, maar als ik zeg ‘we moeten er maar niet aan denken’, dan snap je wat ik bedoel.” Volgens de burgemeester is het onontkoombaar dat een evacuatie van grote evenementen een chaos wordt.

Harry Dijksma voegt eraan toe dat de verantwoordelijkheid voor calamiteiten in eerste instantie bij de festivals zelf ligt.