DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Zomerenquête | Maatregelen nodig tegen vernieling en diefstal fietsen bij station?

Zomerenquête | Maatregelen nodig tegen vernieling en diefstal fietsen bij station?
Foto: ©maartenheijen.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN – De fractie van het CDA zorgde er een maand geleden voor dat het onderwerp ‘vernieling en diefstal van fietsen bij station Dronten’ op de politieke agenda kwam. In de gemeenteraad kregen de christen democraten nauwelijks steun. De redactie van DeDrontenaar.nl kreeg veel reacties van bezorgde lezers. Daarom staat het onderwerp op onze zomerenquête.

In eerste instantie was het de burgemeester die het CDA-voorstel voor cameratoezicht weghoonde. „Wij hebben geen camerabeleid omdat we altijd gezegd hebben: daar is geen noodzaak voor”, zei de burgemeester. Hij constateerde dat er af en toe fietsen worden gestolen: „Maar er worden ook andere dingen gestolen. Daar zien we keurig op toe.”

Extra preventie

Drie weken later probeerde het CDA het opnieuw, nu samen met GroenLinks. Deze keer werd er niet specifiek gevraagd om cameratoezicht, maar om ‘extra preventiemaatregelen’.

„Mensen die met het openbaar vervoer reizen, moeten met een gerust hart hun fiets kunnen achterlaten bij het station”, vond Danieke van Baal (GroenLinks). „Er is sprake van veelvuldig diefstal en vernielingen van fietsen die gestald zijn bij het station”, beweerden beide partijen. „En de keuze voor de trein mag niet leiden tot een gestolen of vernielde fiets”, voegde Siert Jan Lap (CDA) er aan toe.

Overdreven

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) vond het allemaal overdreven: „Wij zien een daling van het aantal diefstallen.” Volgens zijn partijgenoot Remco de Maaijer zou het zonde zijn van de investering.

Ook de rest van de gemeenteraad stemde tegen. „Elk incident is er één te veel, maar het probleem neemt af”, zo luidde de motivatie van Roelof Siepel (ChristenUnie).

Zomerenquête

In onze zomerenquête vagen wij nu aan u welke maatregel er nodig is tegen vernieling en diefstal van fietsen bij station Dronten:

  • Cameratoezicht
  • Bewaakte fietsenstalling
  • Meer individuele fietskluizen
  • Verscherpt politietoezicht
  • Laten zoals het is