DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vuurwerkschade, vernielingen en dumpingen in bossen: „Jammer dat het allemaal kapot moet…”

Vuurwerkschade, vernielingen en dumpingen in bossen: „Jammer dat het allemaal kapot moet…”Vuurwerkschade, vernielingen en dumpingen in bossen: „Jammer dat het allemaal kapot moet…”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het was voor boswachter Amy Zeeman even schrikken, toen ze gisteren na de kerstvakantie weer de Randmeerbossen in de gemeente Dronten introk. Er was vuurwerkschade en ze constateerde vernielingen en dumpingen. „Jammer dat het allemaal kapot moet…”, vertelde ze op Facebook.

Een dag later kan Amy het wel weer relativeren. „Het is echt niet zo dat ik een enorme toename zie. En ik ben ook heel erg blij dat het in sommige bossen meevalt. In de stadsbossen bij Lelystad hebben bijvoorbeeld geen grote dumpingen plaatsgevonden. Daar zie ik duidelijk een verbetering.”

Net wat meer schade

De vernielingen en dumpingen trof ze vooral aan in de Randmeerbossen van Dronten en Biddinghuizen. In het Spijk-Bremerbergbos was bijvoorbeeld een matras gedumpt en ook in Roggebotzand en het Reve-Abbertbos was het raak. „Er was gisteren net wat meer schade”, constateert Amy Zeeman, „In de vakantie hoopt het zich op. Sommige mensen denken tijdens de vakantieperiode kennelijk dat ze alles kunnen doen en laten.”

„De mensen zijn allemaal vrij en gaan de natuur in. En dan blijkbaar ook voor de verkeerde dingen. Groepjes trekken tijdens de feestdagen de bossen in voor een feestje. Je ziet dat er slagbomen worden vernield, bijvoorbeeld om met voertuigen het gebied in te kunnen. Je ziet het ook aan de restanten van kampvuurtjes op plekken waar het echt niet mag.”

Vuurwerk

Amy schrok van de spullen die in de fik waren gestoken: „Misschien heeft dat te maken met vuurwerk. In ieder geval zijn er wat borden kromgebogen door vuurwerk. Dat zie je de rest van het jaar natuurlijk niet.”

Van zwerfafval in de natuurgebieden kijkt Amy Zeeman al lang niet meer op: „Daar ontkom je tegenwoordig helaas niet meer aan.” In de Randmeerbossen ziet ze verspreid over het jaar echter ook echte afvaldumpingen: „Dan gaat het om huisafval, soms een hele berg, soms wat chipszakken, blikjes en bierflesjes bij elkaar. En af en toe de gekste dingen, zoals matrassen, een bankstel en laatst een tractorband.”

Afvaltarieven

In de gemeente Dronten zeiden enkele politici de afgelopen weken dat hogere tarieven voor de milieustraat gaan leiden tot meer afvaldumpingen. Is Amy Zeeman daar ook bang voor? Voorzichtig antwoordt ze: „Dat durf ik niet te zeggen. Ik hoop het niet.”