DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Politie Kampen kon door problemen met AZC Dronten de straat niet meer op

Redactie: M.H.

DRONTEN - Burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen zegt dat een noodkreet van de politie de aanleiding is geweest tot zijn omstreden uitspraken over het AZC in Dronten. De politie in Kampen zou hem hebben gezegd: „We hebben in het weekend geen mensen meer om de straat op te sturen, zóveel werk hebben wij aan deze groep veilige-landers. Hier mòeten we iets aan doen!”

Koelewijn sprak erover in een raadscommissie. De reuring daarover is volgens hem veroorzaakt door ‘de media’. Zelf zegt hij het probleem op te lossen met een ‘persoonsgerichte aanpak’: „We hebben gezegd: om welke mensen gaat het nu precies en hoe kunnen we die mensen gericht aanpakken?”

De Jonge vs Koelewijn

De burgemeester van Kampen kreeg nogal wat verwijten van zijn collega uit Dronten. Aat de Jonge vond dat alle asielzoekers over één kam werden geschoren en hij verweet zijn collega laksheid.

Volgens Koelewijn staat hij niet anders tegenover vluchtelingen en het AZC dan De Jonge. Hij vindt niet dat hij met zijn uitspraken de PVV in de kaart speelt. De burgemeester van Kampen zegt dat er alleen een verschil van inzicht bestaat over AZC-bewoners ‘die er eigenlijk niet horen en die zich misdragen’: „Die groep moeten we heel gericht aanpakken en dat moeten we niet bagatelliseren.”

Asielzoekerscentrum Dronten