DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Spierballentaal van gemeente Dronten over aanpak vuurwerkoverast levert niets op

Spierballentaal van gemeente Dronten over aanpak vuurwerkoverast levert niets op
Burgemeester Ineke Bakker
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Handhaven bij vuurwerkoverlast kàn gewoon niet, beweerde burgemeester Aat de Jonge in het verleden. Toch slaakt de gemeente Dronten in de aanloop naar iedere jaarwisseling dreigende taal uit als het gaat om vuurwerk. „De politie houdt extra toezicht”, staat er standaard in het Gemeentenieuws. In de praktijk is daar ook het afgelopen jaar niets van terechtgekomen.

Er was tijdens de afgelopen jaarwisseling veel overlast van vuurwerk in de gemeente Dronten. Cijfers daarover waren tot voor kort niet bekend, omdat de politie deze niet wenste af te geven.

Pas na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur biecht de politie Midden-Nederland op dat er uit het dorp Dronten 33 meldingen van vuurwerkgerelateerde incidenten zijn binnengekomen. Vanuit Swifterbant waren dat er 10 en vanuit Biddinghuizen 4.

Vraag maar aan de gemeente

Ondanks het door de gemeente aangekondigde extra politietoezicht waren er in de gemeente Dronten nul processen verbaal en nul aanhoudingen. Hoe kan dat? De politie schuift die vraag door naar de gemeente: „Dit specifieke vuurwerkbeleid is geïnitieerd door de gemeente dus wellicht is het zinvoller hen te vragen hoe zij terugkijken.”

De gemeente Dronten kaatst desgevraagd de bal terug: „Het toezicht is een politietaak. Met de politie zijn geen afspraken gemaakt op welke wijze zij uitvoering geven aan streng toezicht.”

BOA’s

De politie wijst erop dat ze niet de enige is die zich in Dronten bezighoudt met de aanpak van vuurwerkoverlast: „De gemeente heeft naast de politie ook eigen BOA’s ingezet voor toezicht.”

De gemeente erkende recentelijk echter, dat er van die BOA’s niet te veel verwacht mag worden: „De BOA’s in dienst van de gemeente zijn niet toegerust voor deze taak. Er is onvoldoende capaciteit beschikbaar om controles te kunnen houden op het afsteken van vuurwerk en om veroorzakers van vuurwerkoverlast op heterdaad te betrappen.”

Vuurwerkdetectiesysteem

In sommige gemeentes wordt sinds kort gewerkt met een geluidsdetectiesysteem om vuurwerkoverlast tegen te gaan. In Dronten heeft burgemeester Ineke Bakker toegezegd om te onderzoeken of dit systeem ook hier toepasbaar is.

Ineke Bakker neemt binnenkort afscheid. Daarom wil de VVD-fractie in de gemeenteraad vanavond van de burgemeester weten wat de stand van zaken rond dit detectiesysteem is.

Poolse internetsites

Overigens heeft de politie voorafgaand aan de jaarwisseling wel deelgenomen aan een landelijke actie. Daarbij werden er in Dronten drie processen verbaal opgemaakt tegen mensen die vuurwerkpakketten hadden besteld bij Poolse internetsites. Er werden vijf rookbommen en vijf kilo vuurwerk in beslag genomen.