DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Rechter bekrachtigt inreisverboed van Oeigoer na steekpartij in AZC Dronten

Rechter bekrachtigt inreisverboed van Oeigoer na steekpartij in AZC Dronten
AZC Dronten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DEN HAAG - De vreemdelingenrechter in Den Haag heeft bepaald dat het asielverzoek van een 39-jarige vluchteling uit China terecht is afgewezen en dat hij zijn inreisverbod van tien jaar gehandhaafd blijft. Aanleiding is een steekpartij in 2014 in het asielzoekerscentrum Dronten.

De vluchteling is een Oeigoer. Hij maakt deel uit van een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang. De man is gevlucht omdat hij zou zijn gediscrimineerd vanwege zijn Oeigoerse afkomst.

Tijdens zijn asielprocedure ging hij in Dronten in de fout door zijn echtgenote en stiefzoon meerdere keren met een mes te steken. Het leidde tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden, een afwijzing van zijn asielverzoek èn een inreisverbod.

Ondankbaar

De rechter heeft dit vonnis nu bekrachtigd, onder andere omdat hij geen spijt toont van zijn daad. „Hij blijft benadrukken dat zijn echtgenote en zoon ondankbaar waren”, aldus de rechtbank.

De man had verklaard niet de documenten of middelen te hebben om naar een derde land te vertrekken. Bovendien vreesde hij gedwongen uitzetting naar China. Dit laatste is volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd.