DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Politie bedankt vrachtwagenchauffeur Erwin Smits uit Dronten voor hulp tijdens achtervolging

Politie bedankt vrachtwagenchauffeur Erwin Smits uit Dronten voor hulp tijdens achtervolging
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - De landelijke politie-eenheid Noordwest heeft vrachtwagenchauffeur Erwin Smits uit Dronten met een bloemetje bedankt voor de hulp, die hij eind vorige maand verleende bij de aanhouding van een verdachte. Dat gebeurde tijdens een achtervolging.

„In de hectiek van het moment hadden wij geen gegevens van de vrachtwagenchauffeur kunnen vastleggen en daarom plaatsten wij een oproep om contact te krijgen met de chauffeur”, aldus de politie, „Dat is gelukt en vrijdag waren we in de gelegenheid om de chauffeur persoonlijk te bedanken.”

Snelheidscontrole

Het begon op dinsdag 28 april met een snelheidscontrole op de A6, ter hoogte van de werkzaamheden voor de nieuwe afrit Lelystad Airport. Die controle werd gehouden op verzoek van Rijkswaterstaat. Het oog van de agenten viel daar op een wat oudere Volkswagen. Bij controle van het kenteken bleek dat met die auto het een en ander niet in orde was.

Toen de politie de auto bij de afrit Almere Buiten weer in het oog kreeg, ging deze er vandoor, over de A6 terug naar Lelystad. De achtervolging werd ingezet. „Een zeer behulpzame vrachtwagenchauffeur probeerde de doorgang van het voertuig nog te blokkeren, maar dat mocht helaas niet baten”, schreef de politie indertijd.

Klemrijden

Bij het wegkomen probeerde de bestuurder de politie te rammen. Om het verkeer verder niet in gevaar te brengen werd hij daarna op afstand gevolgd. In Lelystad nam de bestuurder de afrit, niet wetende dat deze door de politie Lelystad al was afgesloten: „Onderaan de afrit konden we de auto klemrijden en konden de inzittenden worden aangehouden.”

De bestuurder bleek te rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs, terwijl hij onder invloed van drugs verkeerde, met een voertuig zonder geldige APK, zonder verzekering en dat geschorst was. Hij kon ook geen geldig identiteitsbewijs tonen. In het voertuig vond de politie goederen die waren gestolen uit een bouwkeet. De beide inzittenden, Lelystedelingen van 54 en 47 jaar, werden ingesloten.