DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kroepoek bakken leidt tot brand bij Chinees: „Gelukkig dat het overdag gebeurt”

Kroepoek bakken leidt tot brand bij Chinees: „Gelukkig dat het overdag gebeurt”
De brandweer in actie op het dak van de Chinees.
Foto: Facebook brandweer Biddinghuizen
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Er heeft donderdagochtend brand gewoed bij Chinees restaurant Jade City in het winkelcentrum in Biddinghuizen. De brand ontstond in de afzuigkap, terwijl een kok in de keuken aan het kroepoek bakken was. Doordat er snel alarm werd geslagen, kon de brandweer de schade beperken tot de keuken.

De melding kwam vanochtend om tien uur bij de brandweer binnen. Als we om half drie naar binnen lopen, hangt er in het restaurantgedeelte een rooklucht. Verder is er weinig te zien van wat zich die ochtend heeft afgespeeld. Wel loopt eigenares Atju Zheng-Hu nog steeds in haar pyjamabroek rond: „Ik heb niet eens tijd gehad om sokken aan te trekken.”

Al 25 jaar

De expert van de verzekeringsmaatschappij is net gearriveerd om de schade op te nemen. Mevrouw Zheng-Hu is zenuwachtig: „We zitten hier al vijfentwintig jaar. Nog nooit is er iets gebeurd. Dit zijn dingen waarover je leest in de krant. En nu geneurt het ons…”

Veel wil ze er nog niet over kwijt: „We weten zelf nog helemaal niets. Morgen weten we misschien meer. Eerst maar eens afwachten wat de expert zegt. Voorlopig zijn we gesloten, dat zult u begrijpen.”

Uitslaande brand

Hendrik Kramer was namens de brandweer aanwezig als officier van dienst. „In eerste instantie kregen we de melding dat het om een uitslaande brand ging”, vertelt hij, „Dat klopte ook wel, omdat de brand in de afzuigkap zat. Daardoor sloeg het vuur uit het dak naar buiten. Maar het leek erger dan het eigenlijk was.”

De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten, uit Dronten en Biddinghuizen. Daarnaast kwam er een hoogwerker uit Lelystad. Uit voorzorg werden de naastgelegen woning en de winkel van Kruidvat ontruimd. „Dat heeft een uurtje geduurd en toen wij de brand onder controle hadden, mochten die mensen ook weer naar binnen.”

Brand- en rookschade

„Het was een brand in de keuken, in de afzuigkap. Die hebben we vrij snel kunnen blussen, zeg maar een standaard inzet. De keuken heeft wel een behoorlijke brand- en rookschade opgelopen en het restaurantgedeelte ook wel een beetje”, aldus Kramer.

De officier van dienst is blij dat de brandweer snel en kordaat heeft kunnen optreden: „Daardoor is het klein gebleven. En je mag achteraf ook blij zijn dat er iemand aanwezig was die snel de brandweer heeft gebeld. Gelukkig dat het overdag gebeurt. Als zoiets ’s nachts ontstaat, weet je niet hoe lang het duurt voordat het ontdekt wordt. Dan kan het heel anders aflopen.”