DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester Dronten krijgt extra bevoegdheden in strijd tegen drugs

Burgemeester Dronten krijgt extra bevoegdheden in strijd tegen drugs
Aan de Amstel werd vorig jaar een XTC-laboratorium ontmanteld.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het zogenaamde ‘Damoclesbeleid’ van de gemeente Dronten is definitief vastgesteld. Het nieuwe beleid geeft burgemeester Aat de Jonge extra bevoegdheden om op te treden tegen drugscriminaliteit.

,,De hennepteelt en de handel in hard- en softdrugs is de afgelopen jaren sterk toegenomen en geprofessionaliseerd’’, constateert de gemeente, ,,Ook Dronten wordt steeds vaker geconfronteerd met de aanwezigheid van hennepteelt en de handel in hard- en softdrugs.’’

In 2013 kwamen er 49 meldingen van hennepteelt binnen bij de politie, waarvan er 15 geruimd zijn. Het jaar daarop kreeg de politie 69 meldingen van hennepteelt waarvan er 12 geruimd zijn. Daarnaast zijn er het afgelopen jaar twee laboratoria ontmanteld waar synthetische drugstabletten werden gemaakt.

Regels aangescherpt

De gemeente Almere heeft de regels in 2010 aangescherpt en de gemeenten Lelystad, Urk en Noordoostpolder hebben dat voorbeeld gevolgd. ,,Wanneer er niet geanticipeerd wordt op deze ontwikkeling loopt de gemeente Dronten het risico onbewust een aantrekkelijk klimaat te scheppen voor deze vorm van criminaliteit’’, zo motiveert de gemeente Dronten het besluit om eveneens het Damoclesbeleid door te voeren.

Het nieuwe beleid is een uitwerking van de Opiumwet. Het geeft de burgemeester de bevoegdheid om een woning of ander pand te sluiten als er drugs worden verhandeld, gefabriceerd of geteeld. In het verleden mocht dat alleen als kon worden aangetoond dat de openbare orde in het geding was.