Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Brandweer keert terug aan De Killick: „Mensen willen vooral hun verhalen kwijt”

Brandweer keert terug aan De Killick: „Mensen willen vooral hun verhalen kwijt”
Brandpreventie aan De Killick met in het midden Hildemarie Schippers.
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Een brand in een woonomgeving heeft enorme impact. Niet alleen op de slachtoffers, maar op de hele buurt. Op zondag 16 juni was er een uitslaande zolderbrand aan De Killick in Dronten. Gisteravond keerde de brandweer terug in deze wijk. Hildemarie Schippers, teamleider risicobeheersing, gaf samen met enkele collega’s voorlichting over brandpreventie. Ze hadden vooral een open oor voor de soms emotionele verhalen.

Kun je uitleggen waarom jullie hier staan?
Hildemarie Schippers: „Omdat er onlangs brand is geweest, hier aan De Killick. Dat levert vragen op bij de mensen in de buurt. Aan de ene kant: wat is er gebeurd? Of vragen als: waarom waren er zoveel brandweerauto’s? Maar ook: wat betekent het voor mij, er kan bij mij thuis ook brand uitbreken en wat kan ik daaraan doen? We zijn hier met een aantal mensen die voorlichting geven over brandveiligheid. En er is ook iemand van de lokale post in Dronten.”

Wij horen voor ’t eerst dat jullie dit doen.
„We zijn er vorig jaar mee begonnen, maar het klopt dat dit de eerste keer is dat we in Dronten zijn.”

Het is dus een goed teken dat jullie hier nu pas zijn?
„Nee, daar moet je verder geen conclusies uit trekken. We kunnen het niet bij alle branden doen. Zo doen we het alleen bij woningbranden in een woonomgeving, dus niet bij bedrijfspanden. En de brand moet zich er ook ‘voor lenen’. Daarmee bedoel ik dat we het niet doen als er bijvoorbeeld slachtoffers zijn gevallen, want dan is het veel te emotioneel.”

Wat voor soort vragen krijgen jullie?
„Over hoe het zit met rookmelders. Waar moet je ze ophangen? Moet je de deuren open zetten of juist dicht doen? Moet je meteen naar buiten of kun je beter binnen blijven? Dat soort vragen.”

Kunnen jullie de mensen ook geruststellen?
„Jazeker, we hebben folders bij ons met tips en we kunnen ze met name iets vertellen over hoe de woning is gebouwd. Bijvoorbeeld: als er brand is bij de buren, betekent dat nog niet meteen dat er bij jou ook brand komt.”

Worden er ook specifieke vragen gesteld over de zolderbrand aan De Killick?
„Dat valt wel mee. De mensen willen vooral hun verhalen kwijt over wat ze hebben gezien en wat ze hebben meegemaakt tijdens deze brand.”

Weten jullie al waardoor deze brand is ontstaan?
„Daar ga ik niet op in, dat is niet waarvoor deze voorlichting is bedoeld. We gaan vooral in op de vraag hoe je een brand kunt voorkomen.”

Maar als je zo’n brand wilt voorkomen, is het toch nuttig om te weten waardoor-ie is ontstaan?
„Ja, daarom hebben we hier een afbeelding met alle grootste brandoorzaken. Het gaat niet alleen om deze brand. Als deze brand door een bepaalde reden ontstaan is, wil dat niet zeggen dat bij u of bij mij ook door die reden brand ontstaat. We hebben het vandaag over de meest voorkomende brandoorzaken en daar geven we voorlichting over.”

Op jullie afbeelding zien we op zolder drugs…
„Laat ik dan in ieder geval zeggen, dat dàt hier niet het geval is geweest! Drugs zijn ook niet de enige oorzaak van branden op zolder. Soms staan er drogers of andere elektrische apparaten. De afvoer van een open haard gaat vaak via zolder.”

Hoe zijn de reacties hier in Dronten?
„Heel positief. Toen we hier gingen staan, kwamen er al meteen mensen naar ons toe. Buurtbewoners die het hebben gezien, die er vragen over hebben of die gewoon hun verhaal kwijt willen. De burgemeester is er net ook geweest om even te kijken en met mensen in gesprek te gaan. Hartstikke leuk!”

Dankjewel!
„Heb je zèlf nog vragen? Jij woont natuurlijk ook in een huis? Heb jij thuis wel rookmelders? En waar hangen die?”

De Killick in Dronten

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nlOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo