DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

B en W geven toe: Permanente bewoners vakantiehuisjes niet per definitie crimineel

B en W geven toe: Permanente bewoners vakantiehuisjes niet per definitie crimineel
Witwassen
Foto: Andreas Lischka
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het gemeentebestuur wil weten wat er allemaal gebeurt achter de deuren van recreatiewoningen. De stellige bewering van B en W dat permanente bewoning per definitie leidt tot criminaliteit, gaat het CDA echter véél te ver.

„Het permanent bewonen van recreatiewoningen is niet toegestaan”, schrijven B en W, „Permanente bewoning leidt tot slechte leefomstandigheden, verstoring van natuur, criminaliteit, overlast en onveiligheid en is een voedingsbodem voor ondermijnende activiteiten.”

Volgens het college is onderzoek nodig. „Maar als u zo stellig bent, waar is dat onderzoek dan nog voor nodig?”, wilde Siert Jan Lap weten. De CDA’er stelde voor het woordje ‘kan’ aan de zin toe te voegen: „Permanente bewoning kàn leiden tot…” Wethouder Ton van Amerongen (VVD) moest er even over nadenken, maar besloot toen die drie letters inderdaad over te nemen.

Fraude, uitbuiting

Toch vroeg de wethouder ook aandacht voor de mogelijke negatieve gevolgen van permanente bewoning. Landelijk gaat het op vakantieparken om bijvoorbeeld belastingontduiking, witwassen, fraude, ondermijning en mensenhandel of uitbuiting.

Onderzoek heeft volgens Van Amerongen uitgewezen dat op 15% van de vakantieparken op de Veluwe sprake is van ondermijning. Een kwart doet het goed en de rest zit ‘op het randje’. Het gemeentebestuur wil zien hoe dat in Dronten is, maar kan zich niet voorstellen dat de problemen hier totaal anders zijn dan op de Veluwe.